2021-09-06 16:02:02• hírek • Agerpres

Elutasította a parlament az összevont házbizottság a bizalmatlansági indítvány aláírásainak ellenőrzésére irányuló igénylést

Elutasította hétfőn a képviselőház és a szenátus egyesített házbizottsága a Nemzeti Liberális Párt (PNL) igénylését, amelyben az USR PLUS és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által benyújtott bizalmatlansági indítvány aláírásainak ellenőrzését kérte az alakulat. Az indítvánnyal kapcsolatos parlamenti menetrendről azonban kvórumhiány miatt ismét nem született döntés, így újra össze kell majd hívni a testületet.

A bizalmatlansági indítvány támogató aláírásainak ellenőrzését a PNL felsőházi frakcióvezetője, Daniel Fenechiu kérte. Ez azt feltételezte volna, hogy a dokumentum két hétre a statútum-bizottság elé kerül.

A liberálisok és a képviselőház elnöke, Ludovic Orban az ülés után úgy nyilatkozott, Fenechiu igénylésének elfogadását a testület 9 tagja támogatta, heten ellenezték, két személy - jómaga és a nemzeti kisebbségek egyik képviselője, Ovidiu Ganţ - tartózkodott. Így a kérés elutasítottnak minősül, a házszabály értelmében ugyanis egy javaslat elfogadásához a jelenlévők fele plusz egy szavazatra van szükség - magyarázta.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) alsóházi frakciójának elnöke, Alfred Simonis az igénylés szavazásra bocsátása előtt közölte, alakulatának képviselői visszavonultak az ülésről, mivel a bizalmatlansági indítványt kezdeményező AUR és USR PLUS őket nem kereste meg, és az ő indítványukat nem akarták aláírni.

Az igénylés elutasítását követően a liberális törvényhozók egy része elhagyta az üléstermet, így amire a bizalmatlansági indítvány napirendre tűzéséről kellett volna szavazni, határozatképtelenné vált a testület - ismertette Ludovic Orban.

A házbizottság immár harmadik alkalommal ült össze kijelölni a bizalmatlansági indítvány parlamenti menetrendjét, miután a péntek estére, majd a szombat délelőttre összehívott ülésen is határozatképtelennek bizonyult a testület létszámhiány miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: